Tuesday, February 1, 2011

sekarang dan akan datang jika kita tidak fahami

 Apa itu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini dan bagaimana ia dicipta ? Siapa yang mencetaknya dan atas dasar apa?
Bukan proses pengilangannya yang dimaksudkan tetapi adalah di atas asas apa? bersandarkan kepada apa? siapa dan bagaimana nilainya terhasil jika bukan dari emas dan perak?
APA ITU DUIT?
Ada yang menggunakan batu tertentu, kulit kerang, garam sebagai duit. Kerajaan Roman memulakan penggunaan siling emas (denarius) and Parsi menggunakan koin perak (drachma) sebagai matawang mereka. Menurut sejarah, semasa kebangkitan Nabi Muhammad s.a.w , baginda berterusan menggunakan dua jenis matawang Roman dan Parsi ini dan dikenali sebagai Dinar ( emas) dan Dirham ( perak).

Syiling Emas dan Perak
Secara mudahnya, semua item yang diterima umum sebagai perantara (medium of exchange) untuk pertukaran sesuatu barang dan khidmat, ia boleh dianggap sebagai duit.
video diatas adalah rujukan yang mana perjalanan setiap manusia.kita dari dahulu akan terjebak secara auto kerana sistem ini.so bersifat bijak,cermat,hensem dalam semua hal.sebelom ingin memulakan sesuatu langkahg haruslah tahu mana baik buruknya.
selamatkan aset anda dengan kawalan emas fizikal.tiada inflasi sejak dahulu lagi smpai bila2.
p/s-sebagai panduan untuk semua lapisan masyarakat.brtujuan membuka minda semua yang membaca. fahami ayat ini..tolong fahami dan selami..
-tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan pada satu nanti,  simpanlah dinar dan dirham (emas dan perak)
-walaupon barang lain mempunyai nilai tertentu,in akan digunakan untuk mendapatkan emas dan perak.

No comments:

Post a Comment